Klokkestreng

En mærkedag er noget vi gerne vil se tilbage på og mindes med glæde. De fleste er på et eller andet tidspunkt stødt på en klokkestreng. Om det er deres egen eller de har set en hos venner og familie. Et broderi til en mærkedag vil altid blive sat pris på. Der findes klokkestrenge til blandt andet fødsel/dåb, konfirmation og bryllup.

Klokkestreng

Hvem husker ikke fra Downton Abbey:

Hvordan herskabet rykker i en smal streng, og det næste man ser er en klokke, der ringer i køkkenet.

Mange kender en klokkestreng som en lang smal streng, der var forbundet med en klokke, der i gamle dage blev brugt til at tilkalde tjenestefolk. Klokkestrengen gik af mode i ca. 1880. Fra ca. 1950 til 1970’erne blev det populært at brodere til dekorative formål, udført i korssting på fint hørlærred, ca. 100 cm lang.

Vidste du:

At motiverne ofte var blomster, dyr eller bygninger og redskaber fra gammel bondekultur. Fra 1960’erne dukkede de 30 cm lange miniklokkestrenge op, som vi kender i dag. Klokkestrengen bliver ofte syet som gave til mærkedage, som fx fødsel/dåb, konfirmation og bryllup.

Mærkedage

En mærkedag er en dag, hvor man fejrer årsdagen for en bestemt begivenhed eller søger at skabe opmærksomhed om et bestemt emne. Det kan fx være ens bryllupsdag, sølvbryllupsdag eller guldbryllupsdag.

Klokkestreng til fødsel/dåb

En klokkestreng til fødsel/dåb er virkelig noget af det sødeste. Bamser, balloner, barnevogne, det er nærmest kun fantasien, der sætter grænsen. Der er ingen tvivl om, at en forælder aldrig vil glemme barnets vægt, længde og fødselstidspunkt. Med en fin baby klokkestreng har forældre og bedsteforældre altid noget at mindes tilbage med. Klokkestrengen er en god gave fra bedsteforældre. Den er sød at have hængende på barneværelset.

På Bella Broderi og Hobby findes forskellige udgaver af en klokkestreng til fødsel/dåb. Der er noget med forskellige farver afhængig af, om det er en klokkestreng til en dreng eller pige. Fælles for dem er, at der er plads til navn, fødselstidspunkt, længde og vægt ved fødsel.

Klokkestreng til dåb

Mine favoritter til drenge og piger er disse to. Bamser, barnevogn og balloner. Det bliver ikke mere sødt.

Klokkestreng til dreng med bamser og balloner      Klokkestreng til pige med bamser og balloner

De fleste pakker indeholder garn, mønster, farvebillede og nål. Lige til at gå til. Vær opmærksom på, at det ikke er alle pakker, hvor beslag medfølger. Dette skal derfor i visse tilfælde købes separat. Fx her.

I den nederste stang, kan man hænge en klokke eller en sut, som vil være helt oplagt til barneværelset. Det kunne være barnets første sut, men det kan også være denne messingsut.

Det er altid en god idé at gå i gang i god tid. Det er også en rigtig god idé at lave lidt på den hver uge, så det også føles som om, der sker fremskridt. Den skal jo helst ligge færdig til barnets fødselsdag, hvis man kender navnet, ellers hurtigst muligt efter dåben eller navngivningen.

Klokkestreng til bryllup

Den største dag i mange par’s liv:

er deres bryllupsdag.

Den perfekte gave til det lykkelige par, er en klokkestreng som ikke vil blive glemt. Med dette minde kan parret altid huske tilbage på den store dag.  Og brudgommen/manden kan altid huske datoen 😉

Motivet på klokkestrengen består for det meste af et motiv af et brudepar, som på denne klokkestreng:

Klokkestreng til bryllup

Det bliver personligt lige så snart, at bruden og brudgommens navne og bryllupsdatoen bliver broderet på.

De fleste pakker indeholder stof, mønster, garn, nål og beslag. Det er en god idé at være opmærksom på, om pakken indeholder beslag.

Da det for det meste aldrig passer med navn og dato på dem, der skal have gaven, indeholder de fleste pakker mønster til alle bogstaver og tal. Så det kan lade sig gøre at skrive de rigtige navne og den rigtige dato.

Sølv- og guldbryllup

Et par der har været sammen rigtig længe, fortjener en helt speciel gave. Derfor er en klokkestreng til et sølv- eller guldbryllup den helt rigtige gave.

Mine forældre havde sølvbryllup for fire år siden, og her broderede jeg en klokkestreng til dem. Jeg brugte næsten ½ år på det, men jeg broderede bestemt heller ikke hver dag på den. Den bestod af et motiv af et brudepar, navne, dato og en angivelse af om der er tale om 25 år. De blev så glade for den, og den hænger i deres stue.

Jeg tror ikke nødvendigvis, at det er selve klokkestrengen, de bliver så glade for. Det er lige så meget tanken om, at jeg har brugt tid på at sy den.

Som med klokkestrenge til bryllup findes der flere varianter til sølv- og guldbryllup. Nogen der er lidt anderledes er disse med klokkerne.

          

De er rigtig fine, og jeg kunne godt forestille mig, at brodere en af dem til næste sølv- eller guldbryllup i familien.

Bemærk, at der er to datoer på klokkestrengen. Bryllupsdagen for enten 25 eller 50 år siden og bryllupsdagen 25 eller 50 år senere.

Der er selvfølgelig også de helt klassiske med port og musikinstrumenter, som på dette billede:

Du kan finde andre klokkestrenge eller broderipakninger til bryllup ved at trykke her.

Klokkestreng til konfirmation

Konfirmation er for mange en stor begivenhed, og selvfølgelig er der også klokkestrenge til at markere den dag en dreng eller pige “træder ind i de voksnes rækker”.

Motivet på disse klokkestrenge er for det meste en dreng eller pige, en kirke, bibel/bog, rose eller blomst og selvfølgelig navn og dato. Klokkestrengene er ca.

Broderipakningerne til disse to indeholder billede, DMC garn, stof, mønster og nål. Pakningerne indeholder ikke beslag. Målene på ovenstående klokkestrenge er ca. 14 x 41 cm. Beslag til disse klokkestrenge kan købes særskilt her.

De unge mennesker vil nok ikke sætte før de er blevet noget ældre. Jeg kender det fra mig selv. Jeg fik selv en, da jeg blev konfirmeret. Den betyder mere for mig nu, end den gjorde dengang. Det er en gave, som de kan hænge op, så de kan mindes deres konfirmationsdag.