Jul

Julebroderi

Julebroderi er ikke kun hyggeligt at lave her og nu, men det er også noget, man har mange år frem i tiden. Mange har stadig deres julebroderi fra da de var børn, og for mange bliver der ikke jul, uden det kommer op.

Julen er min yndlings højtid. Det er så hyggelig en tid og alle er så gode ved hinanden. Hjemme hos os, er det mig der pynter op til jul. Det sker for det meste den weekend med første søndag i advent. Så kan jeg gå en hel dag og finde nisser frem og flytte rundt på dem indtil jeg mener de står det helt rigtige sted. Min kæreste har for det meste ingen mening omkring det, men synes bare det ser godt ud lige meget hvor nisserne står.

Men hvis der er en højtid, hvor der findes mange slags broderier til – er det til jul. Her bugner den ene webshop efter den anden med forskellige slags. Om det så er juletræstæpper, kræmmerhuse, motiver, pakkekalendere og meget andet, er det muligt at finde et sæt.

Man løber med andre ord ikke tør for ting at brodere til jul.

Noget af det første jeg selv broderede som barn var dette motiv med julemanden i sin kane. Mine initialer står endda derpå, så man ikke er i tvivl. Den hænger nede ved min mormor hvert år til jul.

Mit første julebroderi

Min søster har også lavet et julemotiv. Det bliver hængt op hjemme ved vores forældre hvert år. Min søster og jeg startede med at brodere sammen som børn. Det var det vi gjorde når vi var hjemme ved vores mormor.

Min søsters julebroderi

Juletræstæpper

Det er virkelig kun fantasien der sætter grænsen når det kommer til juletræstæpper – og måske tid. Juletræstæpper kommer med mange forskellige motiver, og det er helt op til en selv, om man er til nisser, snemænd, grankranse eller noget helt fjerde. Juletræstæpperne kan være både runde og firkantet, og kommer selvfølgelig i forskellige størrelser. Så afhængig af hvor stort et juletræ man har, kan man vælge størrelsen på juletræstæppet ud fra det.

Juletræstæpper bliver oftest broderet på jutelærred. Du kan læse mere om jutelærred her. Det du skal være opmærksom på er, at det er noget grovere end det stof man måske er vant til at brodere på.

Men et juletræstæppe er for nogen også et større projekt at gå i gang med, og det kan for nogen tage mere end et år at lave.

Jeg er ikke selv gået i gang med et juletræstæppe til vores hjem. Vi har endnu ikke haft et juletræ, så det har endnu ikke været aktuelt. Men drømmen er da helt sikkert, at lave mit eget på et tidspunkt. Jeg set det som et stort projekt, og nogen gange jeg bare godt lide at se, at jeg bliver færdig med noget.

I det følgende kommer jeg med nogle eksempler på juletræstæpper.

 

Juletræstæppe Ø 170 cm – Julemand på slæde og snemænd Juletræstæppe snemand og julemanden
Juletræstæppe Ø 120 cm – Nisse på stamme Juletræstæppe Ø 120 cm nisse på træstamme
Juletræstæppe Ø 125 cm – Julemand og snemand juletraestaeppe julemand og snemand Ø 125 cm
Firkantet juletræstæppe 168 X 168 cm – Julemand og ugle Firkantet juletræstæppe Julemand og ugle

 

Julekalender

Vi havde ikke pakkekaldender som børn. Det var faktisk fordi, at mine bedsteforældre spurgte om jeg skulle have en. Jeg er den ældste af mine fætre og kusiner, så jeg ville på en måde sætte kursen. Men mine forældre sagde nej, og af den grund har vi ikke fået pakkekaldender af mine bedsteforældre.Men der er mange børn, der får pakkekalender, så selvfølgelig, findes der også noget broderi til det. Det behøver ikke nødvendigvis at være forældrene, der giver, men det kan også være bedsteforældre.

En broderet pakkekalender er oftest et firkantet stykke stof, hvor tallene 1-24 er broderet på. Til hvert tal, er der en lille ring syet på, hvor gaverne kan sløjfes på. Udover tal og ringe er der diverse julemotiver. Og her er det ligesom med juletræstæpperne kun fantasien, der sætter grænsen.

Der findes nogle få julekalendere, hvor der kun er fire ringe på, som kan bruges til adventskalender. Eller også kan man være kreativ og lave et af motiverne til julekalenderne og kun sy fire ringe på i stedet for 24. Så har du det fine motiv og det er tilpasset til advent.

En julekalender kan også være et stort projekt. Så man må gøre op med sig selv, om man vil bruge tiden på det.

Det er vigtigt at være opmærksom på før man går i gang med sådan et projekt, hvilket stof motiverne broderes på. Om det er Aida eller hør og hvor fint eller groft stoffet er. Du kan læse mere om de forskellige stoftyper her.

Julekalender – Nisse med stjerner

Vær opmærksom på, at beslag ikke medfølger. De skal købes separat.  38 cm i bredden.

Julekalender julemand
Julekalender – Julemanden i sin kane

Vær opmærksom på, at beslag ikke medfølger. Skal købes separat. 50 cm i bredden.

Julekalender julemand i kane blå baggrund
Julekalender – Julemanden kigger ind i en stue

Beslag skal købes separat.

Julemanden kigger ind i en stue